Mesaj pentru apicultori

Stimati apicultori,

 

         Dupa cum v-am transmis si sambata, imi fac datoria sa va transmit un mesaj primit astazi de la unul dintre cele 2 laboratoare, de fapt cam singurele din lume cu care lucram.

Comentarii la urma

Text:“ Va multumesc pentru e-mail. Inteleg ingrijorarea dvs legata de lotul 9. Ne-ati trimis 6 subgrupe (1/1, 1/2, 2/1, 2/2, 3/1, 3/2 ) care toate au fost falsificate ( rezultatele nu au fost ok, dar aproape de   limita – 2,1. In grupa 1, am depistat o proba falsificata, de la M.T ( dmax = -2,39 ) si o proba care a fost la limita (dmax= – 2,04 ) de la A.N.

Restul probelor din grupa 1 au fost ok ( medie  dmax = – 1,8)

In grupa 2, avem o proba de la H. Nicolae, care este usor falsificata (dmax= – 2,11) si in grupa 2 proba de la DN ( dmax = – 2,37 ‰, C4 = 7,2%).

Asa cum v-am mai spus si eu si colegul meu Sil. Sch. ,  este foarte dificil sa comparam teoria cu practica. Va rog sa aveti in vedere ca in practica, rezultatele unei probe amestecate este influentata de omogenizare, de portiunea zaharurilor si proteinelor in probele individuale si modalitatea de executare a probelor. Astfel, sunt multi factori care influenteaza rezultatul.

Rezultatele noastre sunt sigure si rezultatele falsificate  sunt confirmate.

Avem experienta indelungata si metoda noastra este acreditata.

Daca vreti sa repetam analiza pentru A.N., va recomand sa ne trimiteti o proba noua, deoarece proba este la limita.

O noua prelevare de proba,  ar putea da rezultate care au un dmax = -1,99 ‰.

Toate rezultatele mentionte mai sus duc la deviatii ale rezultatului final.

Deci daca aveti o proba care este la limita, o noua proba ar putea da un rezultat acceptabil (mai putin de -2.00, ex . -1.99) sau un rezultat usor falsificat (> 2,1 eg 2,11).

Noi trebuie sa ne informam clientii cand proba este la limita.

Deoarece sunteti un important client pentru noi, incercam tot posibilul sa va trimitem analizele cat mai repede.

Totusi in unele cazuri, mai trebuie sa reanalizam probele, ceea ce duce la mari intarzieri.

Referitor la proba D.N., vom vedea cum vor iesi rezultatele din noua proba. ”

Comentarii: dupa cum vedeti,  laboaratoarele,  raportat la situatia concreta privind falsificarea, antibioticele, pesticidele,  insecticidele  si alte asemenea, folosesc aparatura de ultima generatie si asa cum v-am spus si in materialul anterior, apicultorii trebuie sa-si dea seama macar in ceasul al 13-lea ca manariile care mergeau anterior, nu mai merg.

Concret, noi lucram din 1992  (asta pentru cei care tot intreaba : “Va ocupati cu mierea?, Mai lucrati? “) si care bineinteles sunt intrebari care demonstreaza tot “manarie”.

 Am fost prima firma care,  impreuna cu Fileomera,  in 1997  am introdus controlul antibioticelor si s-a reusit astfel blocarea iesirii din tara a mierii ce continea antibiotice, sanctionabila conform normelor europene.

In 2004,  intr-un singur sezon, am depistat 423 de asemenea oameni care si-au luat mierea inapoi acasa, bineinteles ca nu au mai vrut sa lucreze cu noi, iar noi, bineinteles,  am mers mai departe.

Raportat la situatia actuala, vreau sa va comunic un lucru foarte interesant: singura zona din Romania unde nu avem nicio problema (rezultatele  au venit ieri)  este zona Dolj, lot la care F/G este 1,65, polen de salcam 26 % iar cel de rapita 36%, ceea ce demonstreaza ca nici acolo apicultorii nu au extras corect.  La acest lot, am inceput astazi plata a 50 % , urmand ca diferenta de 50% sa se faca in momentul vanzarii mierii. Imi pare rau, dar nu putem face altfel.

 

De 7-8 ani,apicultorii au  prins  gustul siropurilor de diferite fabricatii, care de care mai laudat, insa  viata si timpul a demonstrat ca a fost o mare prostie, deoarece   suntem in topul tarilor unde este depistata falsificare si nu este exclus sa fim blocati si noi dupa metoda China 2001- Chloramphenicol si respectiv, masurile care s-au luat cu o tara  care a folosit la greu hidrolizatul de porumb,dar  a fost insa data ca exemplu de calitate de catre engrosistii si procesatorii externi, comparativ  cu calitatea mierii romanesti in special vorbind despre salcam. 

Problema este una si majora: ca noi, romanii, este greu sa fim pusi intr-o balanta si care sa atarne in favoarea noastra, comparativ cu alte tari si in rest no comment.

Daca dvs nu intelegeti acest lucru, este foarte grav.

Ce este grav de asemeni ca sunt apicultori declarati Bio, vand cantitati relativ mari de miere declarata Bio si sunt gasiti acum cu antibiotice, ceea ce este si mai grav.

Este de asemeni foarte grav ca, la intalnirile cu apicultorii, in loc sa se discute concret ce este de facut pentru salvarea apiculturii romanesti, la acele targuri care au loc, se face altceva.

De exemplu, vorbind despre antibiotice, toata lumea sau respectiv apicultorii care stiu ce inseamna limita legala, cred ca a ramas acel prag tradus prin n.d (nedectat),  respectiv 10 ppb ( parts per billion). S-a schimbat limita,  dragi apicultori, la 5 ppb, iar procesatorii cer pentru mierea Bio, maxim maximorum 2 ppb, iar noi nu am putut vinde lotul 15 ( Bio salcam) pe care l-am avut contractat la un pret foarte bun, pentru ca a fost semnalata oxitetraciclina, si in lotul respectiv nu este un singur apicultor care are aceasta problema , ci sunt 3.

La aceasta, se adauga prezenta de Amitraz la un  alt lot, de pesticide la alt lot Bio,  si care demonstreaza ca cei care au predat miere Bio rapita, au fost la culture care nu au fost Bio,  iar certificatele  au fost obtinute asa cum s-a obtinut.

In lotul 23 de rapita, lot de 30 tone, 7 apicultori au fost eliminati din lot,  intrucat prezinta fermentatie puternica si care este  cauzata de miere nematurata, respectiv pastrata in conditiile acestui an in bataia soarelui, iar restul este No comment.

O situatie similara cu acest an, nu am intalnit in 23 de ani de cand lucram in miere, in special la salcam. Lacomia, nepriceperea, nepasarea si alte asemenea caracteristici nefaste, demonstreaza ca unii apicultori n-au mama, n-au tata.

Majoritatea apicultorilor depistati cu falsificare se datoreaza umblarii la coronitele cuiburilor si unde bineinteles a existat sirop, zahar si altele asemenea.

Ca sa se depisteze insa Amitraz,  este ceva iesit din comun si am o singura intrebare: “Ce cautati, fratilor, la BIO? Ce ati vrut sa demonstrati utilizand asemenea medicamente?”

S-a reusit blocarea exportului, multe semne de intrebare pentru clientii nostri, iar eu,  cu experienta pe care o am,  ca apicultor si ca procesator, cred ca este poala iceberg-ului, intrucat in tara mai exista un procesator care este o exceptie pentru multi altii, si care a respins in acest an peste 150 tone miere de salcam, a retinut doar 60 si  a obtinut pentru toata cantitatea Ok de la laborator din prima miscare.

La mesajul anterior de sambata si  pana in prezent,  sunt 3740 de  vizualizari. Nu stim daca toti cei  care acceseaza pagina noastra de facebook, sunt apicultori sau nu, dar inseamna ca, mesajele noastre prezinta interes, chiar daca pe unii dintre dvs nu va intereseaza. Noi incercam sa va expunem, ca sa intelegeti, o motivatie a starii de fapt si implicatiilor ulterioare.

Un fapt inedit: mesajele noastre, respectiv site-ul, sunt citite in alte tari. Saptamana trecuta a fost vizitat de un doctor chirug din America de Nord,  interesat sa cumpere pentru comunitatea romana miere de la noi. Astazi am fost contactat de un roman care traieste in Italia si doreste sa cumpere miere  si alte produse apicole, inclusiv  ceara. L-am intreabat pentru ce compara asa ceva, nu vrea cantitati mari si mi-a spus: “parintii mei stau in Italia  si vor sa mearga la biserica cu ceara naturala”.

Trebuie sa intelegeti ca nu se mai poate merge in continuare folosind indulcitori cum nu trebuie, antibiotice sau declarand ca ai miere Bio dar ea sa aiba insecticide atat din tratamentul plantei  de cultura cat si din   insasi tratamentul aplicat  familiei proprii.   

Repet, in orice tara a lumii, se folosesc substante dulci in  extrasezon, dar in limita bunului simt, pentru ca altfel fenomenul este sanctionabil si cel putin in  tarile europene, poate conduce la confiscarea produsului.

In final,  pentru cei care incearca sa spuna ca au  facut analize in tara, raspunsul meu este urmatorul: din pacate, in Romania, la ora actuala, nu avem niciun laborator dotat cu tehnica actuala pentru testarea celor peste 28 de parametri,  ce face posibila livrarea intracomunitara de marfuri.

Am vazut in tara,  un laborator care are multa aparatura, insa degeaba a fost adusa, deoarece deja este neperformanta, iar stratul  de praf pe aparate sau pe huse, este destul de gros, asa ca cei care au facut analize in Romania, noi nu-i credem.

Insusi  aparatura Charm si Elisa, pentru depistarea antibioticelor,  cel putin cu kit-urile actuale, nu este in pas cu cerintele europene, in special vorbind despre productia Bio.

Mai grav,  purtand unele discutii cu anumiti factori implicati in circuitul produselor apicole, am primit o replica naucitoare si anume ca exista posibilitatea ca miere cu grave deficiente sa fie acceptata la un pret ceva mai mic etc etc. Personal, nu cred asa ceva, daca vorbim despre tarile europene.

Prin 2005 sau 2006, am avut la un moment dat un lot de 20 de tone de poliflora cu antibiotice. Un client foarte mare cu care lucram a zis sa i-l trimit expres ca nu-l vinde in Europa. Din pacate, la transvazarea mierii intr-un port din Germania pentru alta destinatie, organele sanitare au recoltat miere si a fost o intreaga epopee  felul cum acesta a reusit sa scape de controlul german.

Rog notati: o alta firma, foarte agresiva in piata, este acum o amintire si care la un moment dat a avut 3-4 tiruri de miere poliflora in amestec cu miere de China si care a incercat sa le vanda in EU.  Urmarea: mierea a fost blocata, nu s-a mai dat voie sa fie inapoiata in tara, mai ales ca era si falsificata. A fost inceputul sfarsitului pentru aceasta firma care a disparut prin anii 2009.

Repetam un lucru care trebuie bine stiut de apicultori:  Deoarece au inceput sa circule din nou antibioticele, motivatia  principala fiind proasta ingrijire a albinelor, este bine sa cunoasca sa cunoasca toti apicultorii ca  un singur gram de antibiotic poate contamina pana la 100- 150 tone de miere.

Nu ne erijam in mari specialisti in apicultura,  dar in calitate de apicultori si procesatori cu experienta ce o detinem, consideram ca este momentul ca intr-adevar in apicultura sa aiba loc o mutatie care sa permita clasificarea mierii la punctajul corect. Este vorba despre pretul pe care il primim noi ca apicultori pentru miere si pretul pe care il primesc apicultorii din Germania, Italia, Franta etc.

Nu vreau sa dau un exemplu concret, desi cunosc in amanunt problema, dupa cum,  deocamdata,  nu am dat nici numele celor pe care i-am gasit cu greseala.

Diferenta este foarte mare, stimati apicultori,  si motivatia de baza este faptul ca mierea romaneasca are din ce in ce mai multe probleme.

Va doresc multa sanatate, albine bune si sa stiti ca imi permit ca in 2-3 zile sa va trimit o reteta pe care sa o folositi pentru fabricarea siropului din zahar  si care este mult mai bun decat ce se ofera pe piata si la un pret nejustificat de mare.

Traian Dobre

 

 

> inapoi la anunturi

Despre miere

Catalog de produse

Catalog in format PDF

Newsletter