MESAJ FOARTE IMPORTANT PENTRU APICULTORI

         Rugam ca toti cei care vor citi acest mesaj sa comunice tuturor prietenilor din jur intrucat problemele prezentate sunt foarte importante pentru Dvs si in caz de nerespectare consecintele sunt foarte grave.

In ultima perioada, au fost publicate 2 legi de o importanta deosebita pentru activitatea apicola si care trebuie respectate foarte strict si anume:

Nu vrem sa va comunicam in totalitate aceste legi, ci consideram necesar ca toti apicultorii din Romania, care produc si comercializeaza miere si alte produse ale stupului, sa le cunoasca foarte bine.

LEGEA 145/2014

Se referea la productia si comercializarea tuturor produselor de origine vegetala, animala, apicola, etc de catre producatori particulari si care pana in prezent, de regula, au fost valorificate in parte fara documente legale sau prin “piete” deschise in diferite puncte ale tarii, insa fara nici un fel de document fiscal, exceptie produsele valorificate in domeniul apicol, dar partial.

Acest sistem a condus la specula, in special pentru produsele care au fost vandute de producatori la intermediari, fara nici un fel de document, dar comercializate de acesti intermediari sau de vanzatorii ambulanti din piete si nu numai, fara nici un control al statului.

Legea este emisa tocmai in scopul lichidarii speculei din piete sau pentru limitarea la maxim a produselor care, valorificate la “negru”, fara un control sanitar veterinar, permit patrunderea in circuitul alimentar a unor marfuri cu risc foarte mare de imbolnavire si nu numai.

Daca ne referim strict la mierea de albine, aici trebuie avut in vedere fenomenul falsificarii sau comercializarii acestui produs avand in continut antibiotice, insecticide, pesticide, etc, contrar legilor interne si europene.

Problema importanta este faptul ca, suntem in data de 14.04.2015 si foarte multi apicultori ne intreaba pe noi cum sa procedeze pentru a-si ridica carnetele cu certificate de comercializare intrucat cu aceeasi data, sistemul de achizitie cu nota de cantar si borderoul de achizitie este interzis.

Dvs. ca producatori veti fi obligati sa eliberati documentul necesar comercializarii si absolut toata marfa vanduta catre achizitori trebuie sa fie etichetata cu etichete personalizate si care vor contine obligatoriu data de identificare ( nume, prenume apicultor, cantitate brutto, tara, netto, sortimentul, etc).

Ce este ridicol in legatura cu acest lucru este faptul ca, apicultorii care au luat legatura cu noi, mentioneaza faptul ca, organele locale (primariile comunale, orasenesti, municipale, etc ) nu au asemenea carnete si nu stiu nimic, sau poate se fac ca nu stiu ceva in legatura cu acest lucru.

Stimati apicultori: Nu va jucati cu acest lucru intrucat, orice marfa agricola ( legume, fructe, zarzavaturi, animale) si bineinteles in cazul nostru mierea si celelelate produse ale stupului, nu se mai pot valorifica in continuare fara documente legale si pentru noi orice ambalaj trebuie etichetat.

Orice achizitor sau persoana gasita in trafic, avand in mijlocul de transport produse de acest fel si care nu  va putea demonstra de unde le are concret, este pasibil la confiscare, plata de amenzi foarte mari si atat timp cat legea ce prevede ca transportul de marfuri fara documente legale nu este permis, se poate merge pana la confiscarea si a mijlocului de transport.

FFF important: circulatia oricarui produs pe relatia domiciliu – piata, piata – domiciliu, domiciliu – zona de activitate si retur, zona de activitate (lanul de floarea soarelui, padurea de tei, salcam, etc) si predare catre beneficiar, fara acest documente, este sanctionabila foarte, foarte dur.

Rugam sa aveti in vedere ca, incepand din aceasta saptamana apicultorii se deplaseaza in pastoral la rapita, pe distante de 200 – 600 km de casa (cand vorbim de ardeleni si moldovenii din nord).

Daca aceasta lege nu va fi completata cu instructiuni in aplicare concrete si pe intelesul producatorului, se va crea un haos masiv.

Intrebare: cum va veti descurca ca apicultori aflati in camp si prin paduri, fara sa aveti cele necesare predarii productiei sau transportului la domiciliu cand, insasi organele locale spun ca nu cunosc ce trebuie sa faca.

Noua cel putin ni se pare ca este lucru e cel putin straniu.

In concluzie, dvs. trebuie sa studiati foarte bine aceasta lege.

Pe data de 25.03.2015 noi am facut o instruire cu cca. 300 de apicultori din toata tara, dar vedem ca se pun aceleasi probleme, respectiv faptul ca, organele locale nu ar cunoaste cele necesare.

La plecarea in pastoral, Dvs trebuie sa aveti permanent urmatoarele:

–         certificatul de producator (min. 4-5 fotocopii);

–         carnetul cu certificatul de comercializare care va trebui completat in 3 exemplare, din care unul se preda la achizitor, expl. 2 il pastrati dvs si expl. 3 impreuna cu carnetul,  va trebui predat la primaria locala.

–         Certificat sanitar veterinar emis de organele DSV locale (cel putin 5-6 copii);

–         Carnetul de stupina in original;

–         Repartitie sau confirmarea organului local din zona unde va deplasati (primarie, ferma, etc), original si 3 copii.

Fara aceste documente, oricand puteti avea necazuri cu organele din zona unde va duceti, dar in special prin efectuarea de stropiri, si cei care o vor face nu vor purta nici o raspundere, atata timp cat nu au fost anuntati de dvs ca va aflati in zona respectiva.

Este intradevar foarte grav dar, unde este lege nu este tocmeala.

Legea 70/2015

Incepand cu data de 09.05.2015, nici o firma din Romania nu va putea face plati cash din casieria unitatii  sume zilnice mai mari de 10.000 lei/zi si maxim 5000 lei/client (persoana juridica sau fizica).

Pentru cazul nostru in speta, nu se mai poate vorbi despre acordarea unei plati partiale  (avans cum ii spunem noi) de 10 – 30% sau mai mult, deoarece la o firma de nivelul firmei noastre, cu 6-8 achizitori ce pleaca zilnic din societate, nu vor putea ridica cash mai mult de 1500 – 1700 lei/achizitor, care vor trebui impartiti poate la 5-7 apicultori, cu care va intra in contacat achizitorul.

Mai mult, inclusiv pentru plata avansului prin banca, acesta va fi imposibil de efectuat in continuare fara ca in anexa sa existe certificatul de comercializare emis de apicultori la predarea marfii.

Caz concret: la un apicultor care preda 2 tone de miere de salcam la un pret de 20-25 lei/kg rezulta ca, achizitorul trebuie sa-i plateasca suma totala de 40-48.000 Lei.

Acesta va putea primii in mana (cash)  maxim 500 – 1000 lei, in cel mai bun caz, in rest plata se va face in 1-2 transe prin banca.

Bancile nu vor primi spre decontare ordine de plata, in cazul nostru de minim 20% in echivalent cca. 9000 lei, ca plata partiala, decat in conditia in care noi ca achizitori nu detinem si nu anexam in copie certificatul de comercializare emis de dvs.

La fel, in cazul platii finale, acest certificat se va anexa din nou.

Automat, pana la primirea altor instructiuni, firmele nu vom putea plati inclusiv prin banca, diferite sume drept avansuri in contul unor cantitati care se vor preda in perioada urmatoare, etc, etc.

De asemeni, nu vrem sa extindem prezentarea acestei legi pentru ca este foarte dura. Este bine sa o studiati, dar foarte, foarte atent.

Asemenea procedeu este folosit curent in toate tarile lumii si in special in Europa, de peste 25 ani. Producatorii isi primesc sumele cuvenite, pentru orice fel de produs alimentar si inclusiv miere, dupa 3-6 luni de la predare, timp in care achizitorii, respectiv procesatorii, trebuie sa faca verificarile cuvenite, care sa permita comercializarea pe mai departe.

Nu va putem recomanda de la nivelul nostru ce trebuie sa faceti dvs decat doar urmatoarele:

–         studiati foarte atent cele 2 legi;

–         nu plecati la drum fara documentele necesare. Din camp, din padure sau unde va veti afla va fi foarte greu sa respectati cele legale, daca nu detineti instrumentele cuvenite.

–         nu faceti greseli ireparabile, sa predati mierea la diferiti asa zisi achizitori, dar mai bine zis samsari pe care nu ii cunoasteti, dar va ofera marea cu sarea, care va pot emite asa zise documente de preluare sau dvs sa le dati pe documentele dvs si sa dispara ca magarul in ceata.

Acum 15 ani am avut un client din Rm. Sarat si care nemultumit ca nu ii dau banii pe loc, cca. 1 an nu a mai lucrat cu mine. A venit dupa 1 an foarte suparat si mi-a spus ce a patit. A venit un client din Italia, se pare care i-a dat la prima cantitate de 5-10 tone banii jos, a doua cantitate de alte 10 tone la fel, iar la ultima cantitate de cca. 20 tone i-a dat 20-30% si a spus ca revine in 2 zile sa ii dea banii. Nu a mai venit niciodata. Omul a facut un cancer galopant si intr-un an a fost mort, de suparare pentru ca a trebuit sa plateasca la toti colegii mierea colectata.

Exemple de genul celui de de mai sus sunt multe.  Din respect pentru morti nu va pot da numele.

Avem aici cazul unei firme din Tg Jiu care este o amintire. a unei firme din Prahova care este de asemenea o amintire, dar sute de apicultori nu au mai primit banii nici in ziua de astazi. Nu riscati ca asemenea oameni sa va insele in continuare, intrucat mierea este muncita din greu si este pacat sa patiti si dvs la fel.

In incheiere , personal in cei 23 de ani de cand lucrez in domeniu, am avut foarte multi clienti (apicultori) care nu au mai vrut sa lucreze cu firma noastra, o parte s-au intors , la atii poate le este rusine sa o faca , motivul principal fiind faptul ca, in 2004, peste 423 de oameni au fost gasiti cu antibiotice si le-am refuzat mierea.

Din pacate se manisfesta o recrudescenta a utilizarii unor antibiotice , de folosirea insecticidelor, inclusiv la productia de miere Bio si mai grav, de administratrea unor cantitati uriase de sirop, mai ales ca unii care isi zic apicultori, sunt pur si simplu falsificatori ordinari.

Introducerea noii forme de comercialzare si plata va obliga foarte mult si pe aceasta cale sunt nevoit sa va spun un lucru foarte simplu, pe care noi il repetam de ani de zile la toti cei care ne intreaba in ce conditii luam mierea:

Raspunsul nostru este invariabil: Stimata doamna, Stimate domn, nu veniti la noi daca v-ati jucat cu zaharul, cu antibioticele, etc, deoarece va dam mierea inapoi. Pretul este urmatorul…Platim 20% pe loc si restul dupa analize.

Acest raspuns este deja perimat in prezent intrucat, conform legilor prezentate, nu se mai poate da mai mult de 500 max 1000 lei de apicultor si restul totul prin banca.

Mai mult, va informez pe aceasta cale ca din pacate, nu vom mai tolera nici un caz in care unii apicultori se vor prezenta la noi cu miere avand probleme grave de genul , falsificare , antibiotice, amestec de sortimente, degradare, etc.

Toate aceste cazuri, in conformatitate si cu legislatia sanitar veterinara vor fi supuse DSV local care poate dispune confiscarea si retineti ca, in cazul in care la un lot de 20 tone sunt gasite 1-2 persoane cu asemenea deficiente, numai analizele de laborator vor costa cel putin 2000-3000 euro, la care se dauga costurile de achizitii, depozitare, manipulare, cat de asemeni eventuala confiscare din partea organelor abilitate.

Este un anunt dur, consideram noi, dar preferam sa lucram cu apicultori mai putini, dar care sa predea marfa corect executata.

PS: rugam retineti de asemeni ca, un apicultor care preda la noi de 4-5 intr-un an miere de albine, tot de atatea ori este verificat, atat in laboratorul propriu cat si in strainatate, de aceea rog transmitieti tuturor celor care nu citesc acest mesaj ca, dorinta noastra expresa ca asemenea apicultori sa nu vina pe la noi.

Pentru ultimele 3 saptamani avem cazul unui asa zis apicultor din zona Suceava si care si-a permis sa ne vanda cca. 1400 kg ceara de albine, dar care s-a dovedit ca era 90% parafina si 10% ceara.

Vom proceda pentru acest caz iesit din comun, conform legii. Avertizez pe aceasta cale pe acest apicultor in mod deosebit, dar si pe altii care partial ii cunosc si care vazand ca sunt refuzati de aproape toti procesatorii romani au inceput sa iasa pe internet oferind direct unor eventuali clienti externi cantitati masive de miere cu superlativele 100% naturala, 100% romaneasca, calitate extra si culmea, unul din cei ce fac asa ceva este chiar cel cu ceara pe care in urma cu 8 ani l-am gasit cu antibiotice in miere si bineinteles nu am mai lucrat cu el.

Va multumesc ca ati citit acest mesaj, nu fac alte comentarii, dvs insa, consider oportun ca trebuie sa discutati acest fenomen impreuna cu cei cu care va deplasati in pastoral si nu numai, pentru ca nu este de joaca.

TREBUIE SA INTELEGETI CA PRODUSE CONTRA FACUTE, PLINE  DE ANTIBIOTICE, INSECTICIDE, ETC, SA NU LE MAI FACETI NICI IN VIS.

Va doresc Dvs si familiilor dvs multa sanatate si de asemeni multa sanatate pentru albinele pe care le pastoriti.

NB: in mai multe mesaje anterioare am folosit o expresie: castigul din haram, de haram se duce. Pe romaneste nu va construiti case, nu va cumparati masini, zestre si altele, cu bani obtinuti din falsificare sau inselarea celor la care vindeti asemenea produse, pentru ca exista intotdeana BUNUL DUMNEZEU care vede si nu iarta.

 

> inapoi la anunturi

Despre miere

Catalog de produse

Catalog in format PDF

Newsletter