Mesaj catre apicultori

Stimate apicultoare, Stimati apicultori,

 

 

            Ref: valorificare productie 2015/ plati apicultori de catre TREMOT

 

            Cred ca toata lumea cunoaste, intrucat se simte in piata, ca anul acesta, din punct de vedere a desfacerii productiei este un an poate cel mai dificil, din ultimii 25 de ani, deoarece:

a. In anul 2004 a scazut de asemeni  pretul , dar apetit de cumparare exista.

b. Anul acesta, concomitent cu scaderea pretului de o maniera foarte drastica, este un total dezinteres pentru cumpararea de miere.

            Foarte multi apicultori se intreaba, de ce se intampla acest lucru dar, aproape toti cu care discuti, de regula, se fac ca nu inteleg realitatea crunta, dar adevarata.

            Sa explicam cum sta treaba:

  • Incepand din mai si pana in iunie, aproape nu a existat, cel putin  la noi, lot de marfa la care sa nu se constate: falsificare, antibiotice, fermentare, insecticide etc.

    Nu am avut practic loturi (omogenizam 40 tone/lot), cu o exceptie, la care sa nu se gaseasca asa ceva. O analiza, care normal dureaza maxim 2 saptamani. Am primit-o si dupa  2-3 luni.

    Bineinteles ca, in acest timp diferite grupari de “apicultori” au oferit spre vanzare in Comunitatea Europeana cantitati de miere (40-60 tone/lot) si care culmea, erau oferite cu pret mai mic decat se platea de catre achizitori/procesatori.

    Este foarte interesant acest lucru. Respectivii, din care o parte ii si cunosc, au fost in urma cu mai multi ani clientii nostri. Un apicultor  dintre acestia in acest an, a incercat sa ne vanda mierea falsificata. La 3,3 tone ceara de albine,  a avut  95% parafina si 5% ceara. Ce alte comentarii poti sa mai faci?

    Sa mai vorbim de cei care iti ofera sau culmea ies direct la export, ofera 40-60 tone, cu o nonsalanta ce indica ridicolul, la pret ce include ambalaj, analize, autorizatii de export, totul la preturi, ce sfideaza concurenta.  

    Toate aceste adevarate frane, au realizat o mare neincredere in randul cumparatorilor externi si care brusc incepand din luna iunie au trecut la micsorarea pretului deoarece, s-a creat in primul rand o imagine nedorita de productie “super”, ce a speriat pe cei interesati.

    Societatea noastra a cumparat unele cantitati de salcam si la pretul cel mai bun din piata.  Dandu-ne seama de pericol, inca din luna iunie am sistat achizitiile. Dupa cum cred ca stiti cu totii, pretul a continuat sa scada, astfel ca acum vorbim de 15 lei la salcam si 9 maxim 10 lei la poliflora. Este corect asa ceva oare?

    Bineinteles ca, in aceste conditii, pentru a ne achita fata de apicultori am contractat credite foarte mari. Nu cred ca o sa vindem fara sa inregistram pierderi. De aceea informez toti apicultorii, sa aiba rabdare ca, banii se vor plati, indiferent cat vom pierde.

    Este insa dureros ca, oameni cu care lucram de ani de zile , dintre care un apicultor este si achizitor, au gandit a vinde miere declarata Bio dar  plina de antibiotice. Stiti oare ca asemenea specimene predau si 100 tone/an.

    Din cate cunosc, acest lucru nu a fost depistat numai la noi. Altfel intr-o singura comuna din Tulcea, am depistat numai noi 6 persoane, dintre care un apicultor care preda miere de foarte multi ani, sa ne spuna cu o nonsalanta iesita din comun: “Ce faceti atat scandal. Am dat si eu 50 gr de oxtetraciclina in troaca”. Cu alte cuvinte a administrat in apa de baut pentru albine oxitetraciclina, in conditiile in care, in comuna respectiva sunt peste 5-6000 familii de albine, iar cantitatea poate contamina peste 500 tone de miere.

    O alta echipa care se vrea cu pretentii si se lauda cu realizarile exceptionale, a tratat de asemeni cu oxitetraciclina si in momentul cand organul de control s-a prezentat pentru a studia cazul, au declarat cu nonsalanta (este vorba de 4 apicultori). Citez: “Dupa spusele dvs (mentioneaza inspectorul) contaminarea s-ar fi putut face prin talharirea mierii sau din cauza butoaielor Tremot, care ar fi putut fi folosite de asemeni pentru mierea conventionala”.

  • Stimati apicultori, este cea mai mare mizerie, pe care o poate afirma un apicultor care, se auto declara Bio si da dovada ca, nici nu gandeste cand afirma asa ceva, deoarece fara echivoc, daca ramele de la familiile verificate contineau oxitetraciclina si de 7 ori peste limita admisa, automat a fost administrat antibioticul chiar de cei in cauza, in nici un caz de la butoaiele Tremot. Este un non sens, dar ca sa fiu si mai explicit va spun doar atat:

    Apicultorul care introduce mierea intr-un butoi sa spunem, nespalat, inseamna ca degeaba se declara apicultor Bio.

  • Este cunoscut de foarte multi apicultori faptul ca, suntem societatea care nu comercializam mierea provenita din strainatate (fiti foarte atenti la acest aspect) iar cat despre cea primita cu antibiotice, falsificata,  se intoarce toata la apicultorii vinovati. NOI NU COMERCIALIZAM MIZERII SI MINCIUNA si atentie: nu umblam la  mierea apicultorului pana cand nu primim analizele.

    Repet un lucru pe care l-am mai mentionat: in 2003 am gasit antibiotice la 423 de apicultori, care bineinteles ca nu au mai lucrat cu noi. Este  greu sa pierzi un asemenea portofoliu de clienti insa, preferam sa nu avem de a face cu asemenea oameni.

    Multi apicultori dau telefoane, sute de telefoane pe zi si bineinteles ca vor plata. Nu facem nici un secret, si anume:

  • Toate sumele pe care le-au primit apicultorii pana in prezent,reprezinta credit bancar si pe care trebuie sa-l restituim bancii, care ne-a acordat incredere. Vanzarile la zi, raportat la cantitatile pe care le-am cumparat reprezinta cca. 20% iar dvs, (marea majoritate) ati primit intre 50-70%, dar cu bani din credite bancare. O serie de apicultori, care au reclamat urgente (deces, accidente, boli, deplasari, fel de fel de alte probleme strigente) au primit banii chiar 100%. Nu putem sa nu fim oameni.

    Pe nimeni, din ce am constatat, nu a interesat si nu intereseaza insa de unde ai bani. Problema este insa reversibila, nu se aplica doar pe o relatie. Atentie, exista si o roata care se invarteste.

  • Pana in data de 20 – 25 septembrie, putem spune ca, mierea vanduta a fost foarte, foarte putina, iar cei care au vandut-o, din pacate, credem ca au facut o alta greseala. Bineinteles obligati si de apicultorii care si-au dorit plata, au procedat la  reducerea pretului extern, ca sa vanda dar, dupa cum se vede, firmele externe profita din plin de acest lucru si  micsoreaza pretul continuu. Acum acesti comercianti au redus preturile la cele pe care toti le stiti.  
  • Lucram din anul 1992 in procesare si export de miere, dar nu am intalnit un an mai dificil ca acesta. Cine are de pierdut, bineinteles apicultorul roman. Deci, care este pretul corect stimati apicultori? Cel oferit de noi sau cel actual? Ce ziceti??

                            Peste tot, cu cine vorbesti in strainatate, mentioneaza acum preturile foarte mici ale mierii din Ucraina, din Argentina, Brazilia sau din China de asemeni destul. Despre ce calitate vorbim oare? Cine a vandut oare mierea cu probleme si acum este blocat la mantinela.

  • Credem ca, starea de fapt va conduce la un fenomen total nedorit pentru apicultorii romani, insa practicat aproape la toti marii producatoari de miere (Argentina, China, Turcia, Ungaria etc, etc). PLATA si dupa 6 luni de la predarea la achizitori si la pretul zilei, din momentul vanzarii la export.
  • Avem rezerve foarte mari in ceea ce priveste faptul ca permanent, aproape an de an, ni se spune acelasi lucru, productia foarte mare din Ungaria, Bulgaria, etc iar acum productia foarte mare din Ucraina, Moldova etc.

                Este imposibil la experienta ce o avem, ca Ungaria, pe care am strabatut-o de cel putin 100 de ori si am studiat-o ca si apicultor , poate vinde cantitati de salcam mai mari decat Romania, idem la poliflora, etc. De unde oare?!

                Credem ca in curand, se va ivi din nou o situatie similara celei din 2001 (cloramfenicol), cand au falimentat multi procesatori de prima marime din Europa, iar furnizorii au fost interzisi in piata 3-5 ani.

     Nu mai vorbim aici de anul 2008, cand miere cu antibiotice sau falsificata a fost depistata in Nord America si cea mai mare firma din lume a intrat in faliment. Pentru 2 din directorii arestati in SUA s-a platit o cautiune de 3 milioane dolari, pentru a fi eliberati.

    Firma respectiva a falimentat si urmarile inca nu sunt stinse nici la ora actuala.

    Sa mai vorbim despre hidrolizatul de porumb si cate mii de tone s-au administrat si unde/cand/cum. Sa vorbim oare?

    Daca dvs considerati ca, vreti sa lucrati in continuare de aceasta maniera, noi prin aceasta scrisoare va mentionam urmatoarele:

  • SC Tremot va vinde mierea din stoc si va achita celor carora le  datoreaza absolut tot, pana la ultimul leu. Este nevoie de rabdare si rog sa aveti in vedere ca, existenta acestor sume, pe  care o sa le primiti cu intarziere, o sa va creeze confort pentru noul sezon, daca se va proceda corect.
  • Raportat la maniera cu care suntem tratati la ora actuala, credem insa ca, vor fi putini cei care vor avea curajul sa mai cumpere miere mai devreme de sfarsitul lunii august – septembrie 2016 fara contracte ferme, ceea ce este putin probabil.  

    Atentie: in 2004, cand a cazut pretul,  cel putin societatea noastra, a avut un contract ferm pentru 1200 tone miere. Partenerul din Spania a afirmat sus si tare ca mierea era destinata exportului in Canada si SUA. Prin caderea pretului, acesta a considerat ca, este ceva pentru care nu poate raspunde. Ca atare, toata pierderea am suportat-o tot noi. Vom suporta deoarece nu avem ce face, o sa vedem insa ce ne aduce noul an.

    Au trecut 11 ani si dupa cum vedeti asemenea cazuri revin, dar atentie: denota ca egros-istii, ambalatorii si detail-istii din Europa au schimbat politica de piata si practic nu mai doresc sa crediteze in intervalul mai – octombrie, necesarul de miere pentru sezonul rece.

“From a first class German client we have now received an enquiry about around 150 - 300 tons Polyflora Honey, creamy crystallized with a colour of 30 - 50 mm and also
Honey to be sold as liquid Honey, F/G min. 1,15 would be helpful, colour 50- 80 mm, around 80 tons ORGANIC Polyflora Honey, 35 - 50 mm, creamy.
The delivery should take place beginning with January 2016 - April/May 2016,
continuously and the payment condition the buyer is asking for is "net cash
within 30, at least 20/25 days after arrival".
Many thanks in advance for your soonest reply in this matter.”

 

Il vor credita bineinteles apicultorii deoarece, nu vad multe firme care vor mai avea curaj sa cumpere sau, va incepe dezmatul, privind pretul oferit apicultorului. Acest lucru s-a si dorit, de unii. Cred ca nu va fi o solutie, dar se poarta.  

  • Beneficiarii externi, se bazeaza pe faptul ca, la presiunea dvs, procesatorii vor fi nevoiti sa coboare pretul si automat toti cei care vor cumpara la un pret mai mic, vor inregistra profituri imense, daca cererea nu va creste, automat si pretul. Acest fenomen este prezent doar la productii mici, dar peste tot. Atentie.

    Va rog sa retineti inca o data ca, cei care vor reusi sa cumpere incepand din luna mai, vor fi cei doar cei care vor avea contracte ferme, cu plati in avans din partea cumparatorilor, altfel pericolul acestui fenomen este 99% sigur.   

  • Daca in cazul petrolului intelegem scaderea de pret, in cazul mierii de albine, personal nu o intelegem, atat timp cat intre pretul de vanzare si pretul de magazin, in toate tarile europene si nu numai, vorbim  de un pret de  2- 3 ori mai mare la raft. Ii pasa cuiva? Nu cred.

    Difera doar acolo unde procesatorii, respectiv ambalatorii in primul rand, fac amestecuri savante de maniera in care se folosesc la ghiudem (este o gluma bineinteles): proportia 1 cal, o pasare. Asa si la mierea care se vinde de cele mai multe ori, max 20% este miere din Romania si 30% se acopera prin asa zisa miere (dar care este un fals grosolan), fie ca este trecut sau nu prin gusa albinei. Se mai adauga ceva miere de China (50%) si compozitia este gata. Pofta buna copii!

    Daca te duci in alte tari europene (indiferent in care), vei constata un alt lucru. Consumi la micul dejun o caserola, un stick sau chiar daca mierea se prezinta la borcan (sa servesti cat doresti), gustul, culoarea, aroma este aceeasi. Reteta o stim si noi sau o deducem, dar ce este interesant este ca, procesatorul nostru trebuie sa vanda miere cu HMF de 10 mg/kg, iar mierea cumparata din majoritatea statelor lumii, in special din tarile calde, are intre 40 si 60 mg, norma europeana permite insa maxim 40 mg! Savant amestec, nu?

    Sa mai vorbim oare de asa zisul salcam, tei etc, din rafturi? Da, putem vorbi de usoare urme, mici, micute rau. Mierea miroase a “sac” dar din pacate, in Romania nu exista nici un laborator capabil sa faca o analiza completa la miere. A servit un partener din UE, la o pensiune asemenea salcam si a ramas interzis. SAC CURAT.

    S-a ajuns pentru import ca, in 6 ani, de la 370 tone/an in 2007, la final de 2013 sa fie importata o cantitate de 3000 tone si de proasta calitate. Acum, in 2015, credem ca importul de miere proasta va ajunge la 7-8000 tone (cat vinde Romania la export) si populatia sufera de cancer, diabet etc.

    Este grav de asemeni ca, prin felul cum se abordeaza  de catre apicultori tema calitatii si a responsabilitatii pentru produsul realizat, in primul rand de cei care se bat cu caramida in piept ca, sunt apicultori Bio si inteleg sa produca, sa comercializeze un aliment medicament infestat cu antibiotice, falsificat, plin de insecticide. Sunt ceva intre banditi si chiar criminalii copiilor, batranilor si bolnavilor ce consuma asemenea produse.

    Va prezint in continuare cele 7 catastrofe alimentare ale lumii.

    Catastrofe alimentare pentru omenire

Nr. crt.

Produse folosite

Anul promovarii

Efecte nefaste pentru organismul uman

1 Zaharul

Consum uman admis de 5 kg/om/an.

S-a ajuns la 33 kg/om/an.

1850

Cancer, diabet, ateroscleroza,

in special cancer tiroidian.

2. Faina alba

1880

Cancer, diabet ateroscleroza,  etc.

3 Saruri nitrice pentru culturi agricole,  combinatii pentru preparate de carne

1890

Cancer

4 Insecticide

In 10 ani s-au ajuns la 9 formule noi.

1930

Cancer, boli de piele,

ficat, pancreas etc.

5 Aditivi alimentari ( E-uri) si in primul rand zaharina. S-a ajuns la 1200 de substante declarate E-uri.

1960

Cancer

6 Sare iodata

Obligatorie in Romania

1952

Cancer

7 Organisme modificate genetic (OMG) in principal soia modificata genetic, porumb.

1980

Cancer, boli de ficat, pancreas etc.

 

 

Cele de mai sus se cunosc de mult. Acum pentru nitritii din preparatele de carne a venit si confirmarea. Sunt sigur ca, mizeria cu zaharul, siropul din miere, nu va dura de asemeni prea mult. Mierea este ceva viu. Zaharul distruge tot, in primul rand albina dar, nu sesizam noi ca, suntem ignoranti, dar ce nu intelegem este ca nici BUNUL DUMNEZEU nu o iarta. Ce Dumnezeu au cei care fac sau permit asa ceva si se lauda cu investitii de peste sute de mii  Euro, la anexe, nu palate.

Curios este ca, printre cei mai mari falsificatori sunt tocmai cei care se declara cei mai curati, mai cinstiti. OARE CINE OR FI, OARE CINE?

Albina tace dar pedeapsa va veni in curand.

Nu realizati, cel putin asa cred ca, anul 2014, care pentru unii a fost dezastru nu a incheiat seria. Intra altii in hora.

Deci, stimati apicultori, opriti-va si clar va creste pretul si nu putin.  

Grav este ca, din ce in ce mai multi apicultori, sfatuti prost administreaza pe de o parte la greu siropuri, iar pe de alta parte anumite antibiotice deoarece, anumiti “asa zisi cercetatori” din acest sistem sau pot zice chiar rau voitori, ii indeamna sa cumpere produse care in spate au antibiotice, dar despre care se afirma ca nu sunt depistate de marile laboratoare.

Sper sincer ca, am fost inteles. Vom cauta ca in cel mai scurt timp posibil, 1-2 luni, sa ne achitam de apicultori si in acelasi timp va indemn pe toti sa demonstrati ca aveti coloana vertebrala, ca nu suntem sarantocii Europei si ca produsele noastre, care s-au mancat la mese regale pe vremuri, sau au iluminat  palatele regilor si imparatilor, trebuie sa ajunga tot acolo, dar adevarate.

Inca o data, rog aveti in vedere anul 2016, pentru ca s-ar putea sa fie mult mai dureros, deoarece anul acesta pe de o parte, exceptie mierea de salcam, unde a fost o productie pe care o apreciez medie, in rest productia de tei si poliflora a fost foarte mica, si deci in primavara, o parte din dumneavoastra nu veti avea cu ce sa va deplasati in pastoral. Majoritatea celor care ne suna acum, mentioneaza necesitatea unor cheltuieli de moment nu pentru depunere la banca ca sa aiba necesarul pentru anul viitor. Deocamdata banca si-a intins mana si ne-a ajutat sau v-a ajutat. Mingea este la dvs. Demonstrati ca stiti ce sa faceti cu aceasta minge.

Asteapta multi adevaratele preturi. Trebuie sa-i ajutam. Nu credeti oare? Oare cei care nu au vandut inca mierea sa fie nevoiti a o da cu 15 respectiv 9 lei/kg?

Fiti siguri ca, cei 30-40 de apicultori care ne-au creat probleme, nu o sa mai lucreze cu noi.

In acelasi timp mai trag odata semnalul de alarma. Opriti-va cu indoparea albinelor in sezon cu sirop/zahar sau antibiotice. Sa nu credeti ca, ati fentat pe cineva cu sirop. Cei ce o fac o sa o incurce sigur.

In toata lumea se administreaza sirop, dar nu la inceperea sezonului sau intre culesuri si mai ales cu metodele savante ce s-au introdus de unii. Siropul/zaharul este pentru stimulare sau toamna pentru completare rezerve hrana.

Va rog in incheiere sa va ganditi foarte atent la cele de mai sus.

Inca o data va rugam sa intelegeti situatia creata si sa reusim sa o depasim impreuna.

Va multumim din inima.

Doamne ajuta!

 

 

> inapoi la anunturi

Despre miere

Catalog de produse

Catalog in format PDF

Newsletter