In atentia tuturor apicultorilor – F.F. IMPORTANT

 Incepand cu data de:

  • 01.05.2015, se aplica prevederile Legii 145/2014 privind piata produselor agricole.
  • 09.05.2015, se aplica prevederile Legii 70/2015 privind limitarea operatiunilor de numerar.

Stimati apicultori,

Rog cititi si anuntati-va colegii,  astfel incat ca,  pana la data intrarii in vigoare a legilor  mai sus mentionate, apicultorii sa le cunoasca perfect, deoarece  in caz de nerespectare, amenzile si  penalitatile sunt foarte usturatoare.

Legea 145/2014 se refera in principal la disparitia borderoului de achizitie utilizat pana acum  in relatia dintre   dvs ca persoane fizice si achizitorii autorizati ( privind produsele apicole).

In locul acestui document, orice deplasare de bunuri agricole, zootehnice, apicole, de orice fel,  se va putea face pe relatia

– producator-piata,

-producator- achizitor,

-producator de la locul de productie spre casa etc, astfel:

  • Producatorul trebuie sa detina de la nivelul primariei  locale (comuna, oras, municipiu etc ) certificatul de producator pentru bunurile ce fac obiectul activitatii sale si nu numai. Spunem nu numai,  intrucat orice bun agricol, zootehnic, apicol se poate deplasa de la un loc la altul insotit numai de document legal.
  • Rezulta ca orice producator persoana fizica trebuie sa detina de la primaria locala  in afara de  certificatul de producator, si  carnetul  de comercializare.  Producatorul nu se poate deplasa din curtea sa, de la locul de productie, indiferent unde se deplaseaza, fara ca acest carnet sa fie completat pentru data cand se efectueaza operatiunea cu toate cele necesare efectuarii vanzarii produsului transportat.

In cazul nostru, daca apicultorul vrea sa vanda 900 kg miere aflata in 3 butoaie, pentru aceasta operatiune trebuie sa inainteze catre achizitori un exemplar din certificatul de comercializare care se completeaza in 3 exemplare, cu circuitul:

  • Exemplarul nr 1 –  la agentul comercial care cumpara
  • Exemplarul nr 2 se mentine in evidenta speciala, minim 5 ani la producator;
  • Exemplarul nr 3,  care nu se rupe din caiet, se preda la autoritatea care l-a emis, imediat dupa completarea ultimelor 3 file. 
  • Se impune ca imediat dupa sarbatorile Pascale, Dvs sa depuneti cereri la primariile locale, care au obligatia legala sa va elibereze certificatul de producator si carnetul de comercializare.

Nu riscati sa plecati in pastoral inclusiv cu stupi, fara sa aveti document din  care sa rezulte ca sunt ai Dvs sau nu. Idem, nu vindeti deasemeni familii de albine catre terte persoane fara ca acestia sa se deplaseze de la locul de cumparare fara sa detina acest document. Aveti grija ca pentru marfuri ce depasesc cantitatea posibil de transportat de o persoana, bunul respectiv, caruta, automobile, camioneta, camion, se poate de asemeni confisca, iar amenzile sunt foarte foarte mari.

Nu plecati in pastoral fara cele 2 documente si bineinteles fara certificat sanitar-veterinar pentru stupina pe care o detineti si care se emite de catre  medicul sanitar- veterinar din zona de unde aveti stupina.

Recomandam ca toti apicultorii sa procure L 145/ octombrie 2014 si sa o cunoasca la perfectie.

Legea 70/2015- plafonarea (limitarea)  operatiunilor in numerar

Art 1 – paragraful 2. Operatiuni de plati si incasari de persoane juridice (achizitor), PFA, II-uri, IF, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, cu sau fara personalitate juridica,  se vor efectua numai cu instrumente de plata fara numerar.

Concret, un achizitor din societatea noastra nu poate primi din casierie intr-o zi mai mult decat maxim 5.000 lei, iar plafonul pentru toate platile societatii nu pot depasi 10.000 lei/zi in numerar.

Pentru a fi bine inteles de catre dvs, achizitori nu vor putea sa detina asupra lor sumele necesare unor eventuale plati care sa atinga 20% din suma datorata si deci,  Dvs nu veti putea elibera documente  de comercializare conform celor stipulate de catre Legea 145/2014, intrucat la orice verificare a organelor fiscale, aceasta operatiune se va depista si penalitatile sunt foarte, foarte mari, la care se aplica deasemenea amenzi foarte mari.

Art 1 -paragraful 3. Prevederile acestui articol se aplica si incasarilor si platilor in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei.

In sensul celor de mai sus, atentionam ca, inclusiv  plata avansului nu se va putea efectua decat in conditia in care aceasta plata se va face prin banca si obligatoriu cu prezentarea documentului de achizitie, in cazul nostru  a filei din  carnetul de comercializare detinut de Dvs, unde se va stipula ce suma urmeaza sa o primiti  in avans si ce suma  o veti primi ca rest de plata ulterior.

Ca sa intelegeti si mai bine fenomenul: Daca din societatea noastra sau daca din orice societate care se ocupa cu achizitia de marfa, vor pleca in aceeasi zi 4-5 achizitori, suma maxima ce poate fi platita in numerar din casierie catre acestia este de maxim 10.000 lei.

 In cazul a 4 achizitori,  acestia vor detine in numerar, fiecare maxim 2.500 lei, din care vor trebui sa faca plati catre Dvs, sa cumpere mancare pentru ei, sa plateasca cazare si alte eventuale cheltuieli neprevazute.

 

 

Nu ne propunem  sa dezbatem prin acest material intreaga lege, ci doar sa va avertizam ca va expuneti la riscuri foarte mari, civile,  materiale sau penale, dupa caz, in situatia in care nu veti respecta prevederile celor 2 legi.

A valorifica produsele  prin societati care incalca aceste prevederi, exista un risc maxim de confiscare a produselor, a mijloacelor de transport, iar amenzile sunt de asemeni deosebite iar faptele pot imbraca foarte usor aspectul penal.

O prevedere de asemeni expresa a Legii 70/2015 este ca persoanele carora li  se face plata in numerar, nu beneficiaza de niciun avantaj suplimentar fata de platile prin banca.

In final, va recomandam: contactati imediat primariile locale pentru eliberarea certificatului de producator si a carnetului de comercializare.

. Suntem in data de 11.04.2015 si va anuntam ca din informatiile pe care le detinem, nici 15% din primarille din tara , nu detin instructiuni, formulare de decumente, respectiv foarte multi dintre  specialistii primariilor nu cunosc ceva in legatura cu aceste 2 legi.

In concluzie, incepand de saptamana viitoare, asaltati primariile din tara pentru a intra in  posesia documentelor   necesare.

Toti apicultorii trebuie sa detina carduri bancare, de preferat similar  bancii procesatorilor cu care lucreaza, respectiv cu care intentioneaza sa lucreze  si in primul  rand din banci care detin unitati teritoriale extinse (BCR, BRD, Raiffaisen, BT, CEC Bank etc)  pana la nivel de comuna, astfel incat  orice apicultor ce detine un card,  sa poata ridia  din bancomat cash-ul necesar pentru: plata transport, medicamente, mancare, diurna de deplasare, treceri cu  bacul, diverse amenzi auto etc, care pe viitor credem ca  se vor reglementa tot prin  plata prin card bancar.

Automat, daca veti folosi banci care nu detin bancomate pana la nivel de comune,  vor plati comisione mai mari folosind bancomatul altei banci sau veti fi nevoiti  sa faceti deplasari mult mai mari pentru ridicarea numerarul necesar traiului.

Peste maxim o saptamana, majoritatea apicultorilor se vor deplasa catre solele de rapita.

Este necesar sa detineti aceste documente prezentate mai sus si in primul rand sa aveti un stoc in numerar minim necesar operatiunilor curente, pentru cat va aflati in pastoral.

Uitati   relatiile cu  diversi “asa-zisi” achizitori care va promit sau chiar efectueaza plati in numerar, pentru ca asa ceva nu va mai fi posibil, iar repercusiunile, in caz ca nu ati inteles mesajul nostru, vor fi foarte dure.

Masurile fiscale mentionate mai sus nu se constituie noutate mondiala, ci putem spune ca,  daca ar fi fost aplicate la timp in Romania, evaziunea fiscala ar fi fost cu mult mai mica, iar nivelul de trai al intregii populatii ar fi fost cu mult mai mare.

> inapoi la anunturi

Despre miere

Catalog de produse

Catalog in format PDF

Newsletter