Ceara de albine

Stimate apicultoare/ Stimati apicultori,

Ne vedem obligati, raportat la starea de fapt privind comercializarea cerii de albine, sa va punem la dispozitie informatii foarte importante in legatura cu acest produs.

Din activitatea mea personala, ca apicultor din 1975 si pana in prezent (circa 39 de ani) am intampinat multe probleme si pe care, raportat la ce se intampla in prezent, am apreciat ca, este foarte necesar sa va feriti de a cumpara faguri de albine de proasta calitate si care, in primul rand va pot produce necazuri atat la albine prin proliferarea unor boli ce nu pot fi neutralizate printr-o prelucrare necorespunzatoare dar si alte necazuri astfel:

– In anii 1993-1994, am cumparat de la o firma care se pare ca era din Sibiu, faguri de ceara impachetati la 2 kg/ pachetul. Aveam 80 de stupi si personal am fost invatat de profesorii mei ca, in fiecare an sa inlocuiesc cel putin 30% din fagurii de cuib, daca bineinteles prezentau deformari, erau negri etc. Am folosit cca. 200 de faguri din cei cumparati si am avut o surpriza total neplacuta.
Desi era un cules bun, albina a transferat ceara cu care erau poleiti acei faguri, creand adevarate insule, iar privelistea din stup era deplorabila. Restul fagurelui de unde albina transferase ceara de poleiala, se vedea clar ca era din parafina curata si am fost nevoit sa inlocuiesc toti acesti faguri, bineinteles cu pierderi foarte mari, atat in albine cat si in productie.

– In alt an (2004-2005), fiind in gruparea BIO si neavand faguri, am apelat la un coleg de breasla care mi-a garantat ca are faguri foarte buni primiti din Franta sau Germania. Pentru a doua oara am avut aceeasi surpriza, in sensul ca, albina a refuzat sa lucreze acei faguri, dar de data aceasta, am fost nevoit sa retrag cca. 200 kg pe care ii livrasem la 3-4 apicultori din gruparea mea. Alte costuri, alte neplaceri si respectivul, “nici usturoi nu a mancat, nici gura nu i-a mirosit” si nici pana in ziua de astazi nu a inteles sa suporte aceasta pierdere.

– La plecarea firmei de la Ciucurova, la centrul de acolo, aveam in stoc cca. 25 de butoaie de 220 Litri, pline cu ceara, care la vremea respectiva nu avea cautare.
Ceara am vandut-o ulterior unor procesatori si bineinteles ca am primit faguri. Vanzand faguri procesati de firmele abilitate, precum si faguri vechi din stupina proprie, am primit ceara sau faguri la schimb si incepand din anii 2008 – 2010, am constatat ca s-au primit, la diferite targuri, ceara de la apicultori sau procesatori care nu prea mai arata a ceara.

Apreciind ca, situatia a ajuns foarte grava si implicatiile fiind de asemeni foarte mari, va vom prezenta mai jos informatii ce trebuie cunoscute despre ceara pentru ca asemenea aspecte sa inceteze.

Pe aceasta linie vreau sa va spun ca, nu mai mult de 10 zile in urma, am fost chemat de un apicultor din zona Suceava care ne-a vandut 1300 kg de ceara si pe care am identificat-o fara tagada ca nu este in regula. Am trimis-o totusi procesatorului, care este o persoana deosebita, dar am anuntat in prealabil ca aceasta este ceara pe care am primit-o. Bineinteles ca l-am obligat pe acest apicultor sa se duca direct la procesator, sa inapoieze suma platita si sa isi ridice ceara. Intre timp, am trimis probe din acest lot in Germania si in momentul cand vom primi rezultatele vom populariza pe site-ul nostru si prin organele abilitate, despre fenomenul ce are loc in acea regiune.

Noi consideram ca, una dintre sursele principale care au condus la imbolnavirea masiva a albinelor pentru zona de Nord a Moldovei si nu numai, este tocmai folosirea unor faguri confectionati din altceva decat ceara de albine. Dvs ar trebui sa refuzati asemenea faguri care ii cumparati de la diverse firme e profil si sa nu mai acceptati in primul rand cumpararea fara forme legale, intrucat daca veti inregistra mortalitati, bineinteles ca organele ANSVSA, respectiv DSV locale, vor preleva probe si din faguri. Cu tot regretul, atat timp cat nu veti avea documente din care sa rezulte de unde ati cumparat acei faguri, automat nu veti avea justificarea cuvenita pentru a va recupera pierderile de familii.

Un apicultor, atat timp cat practica aceasta indeletnicire milenara, trebuie in primul rand sa cunoasca ce inseamna ceara de albine, ce inseamna faguri si acolo unde va avea probleme, sa cheme in garantie producatorul, care i-a vandut fagurii.

Aveti in continuare un material despre ceara, extras din cartea “Produse apicole si analiza lor chimica”, editura Diacon Coresi, editia 1998.
Autori: Dr. Sergiu Meica si Dr. Nicolae Popescu.

Speram sa va foloseasca.

Multa sanatate Dvs si familiei dumneavoastra!

> citeste materialul

> inapoi la anunturi

Despre miere

Catalog de produse

Catalog in format PDF

Newsletter