Anunt apicultori – 03 Februarie 2015

Stimati apicultori,

Incepe un nou an apicol si din pacate tinem sa va aducem in atentie cateva aspecte pe care, cel putin societatea noastra vi le-a semnalat inca din urma cu 4-5 ani prin scrisorile noastre anuale.

Astfel:

1. Folosirea excesiva a indulcitorilor la familiile de albine, apreciem ca va duce la un colaps al apiculturii romanesti.

2. Foarte multi apicultori, sfatuiti gresit de apicultorii mai vechi, merg pe ideea ca, hranirile masive cu asemenea indulcitori (zahar, siropuri, etc) trecute prin gusa albinei nu se regasesc la analize. Este o mare greseala care se face si repercursiunile vor veni curand.

3. Va rog sa retineti ca, in perioada 2001 – 2008 au fost excluse din piata firme foarte mari din alte tari si daca una sau doua tari europene, banzandu-se pe faptul ca laboratoarele nu au fost pregatite la acea vreme, au facut asemenea hraniri (mai bine zis alimentari) masive la albine, bazandu-se in special pe hidrolizatul de porumb trecut prin gusa albinei, si cred in continuare ca marile laboratoare ale lumii nu s-au pus intre timp la punct, (urmari pe care bineinteles putini din tara noastra le cunosc), sunt catastrofale.

4. Acelasi lucru are loc si in legatura cu aplicarea unor tratamente utilizand antibiotice si culmea tocmai la mierea declarata Bio controlabila.

Prin acest mesaj noi dorim ca apicultorii sa inteleaga ca, folosirea de asemenea metode poate duce la excluderea de pe piata externa a produselor apicole provenite din Romania. Excluderea poate fi urmata de confiscarea produsului si bineinteles arderea in centrale termice, iar pierderile vor fi foarte mari.

5. Chiar in conjuctura unui an apicol slab (cum a fost anul 2014), fenomenele prezentate mai sus, nu pot avea loc daca apicutorii vor sa mai putem practica acaeasta meserie.

Daca se combina cele prezentate in acest material cu incercarea de valorificare a unor cantitati declarate ca miere monoflora (salcam, tei, rapita) sau prederea unor cantitati avand apa peste 18% bineinteles ca, opinia cumparatorilor si in special a laboratoarelor europene (ex. QSI si Intertek, Germania) completeaza pozitia cumparatorilor, aceea de a intrerupe relatiile comerciale cu noi, dupa modelul China 2001 sau alte firme (adevarati colosi mondiali), ocazie cu care au fost arestari in SUA iar firmele in cauza sunt amintire.

6. Foarte multi apicultori se intreaba care este motivatia pentru care noi primim asemenea preturi mici. Sa va explic:

6.1. Pana in anul 1995 pretul complet al mierii la extern era de :
– 1,25 – 1,32 DM/kg pentru miere poliflora;
– 1,50 – 155 DM/kg pentru mierea de tei;
– 1,75 – 1,85 DM/kg pentru mierea de salcam, si
– 1,90 – 1,95 DM/kg pentru mierea de coriandru.

NB: din cauza falsificarii mierii de coriandru, este aproape imposibil sa valorifici la export vreo cantitate declarata ca miere de coriandru si sa primesti un pret mai mare. Apicultorii s-au dedat la falsificarea acestui sortiment si urmarile se vad: mierea de coriandru se plateste la pret de miere poliflora.

6.2. Pretul mierii la export pentru anul 2014 a fost:
– miere poliflora – 3,1 – 3,4 Eu/kg echivalent 6,77 DM/kg.
– miere tei – 3,7 – 3,9 Eu/kg echivalent 7,80 – 8,00 DM/kg;
– miere salcam – 5,4 – 6, 0 Eu/kg echivalent 11,49 – 12,76 DM/kg.

Dupa cum se vede cresterile au fost destul de mari insa consider in finalul acestei scrisori ca, pentru acest an, raportat la prognoza vremii ( temperaturi, starea de umiditate in sol, etc) preturile la apicultori vor evolua astfel:

– miere poliflora – 2,20 – 2,27 Eu/kg
– miere tei – 2,20 – 2,27 Eu/kg. Apetitul de cumparare al acestui sortiment este aproape zero la ora actuala.
– Miere de salcam – 3,4 – max. 4,0 Eu/kg.

Rugam analizati cele prezentate si apreciem ca masurile ce trebuiesc luate in continuare sunt foarte, foarte importante.

Cu stima,
Ing. Traian Dobre – apicultor/procesator din 1975

> inapoi la anunturi

Despre miere

Catalog de produse

Catalog in format PDF

Newsletter