Stimate apicultoare/Stimati apicultori

Revin la dvs cu unele informatii pe care le consideram necesare.  Dupa  numarul de cititori de la mesajul anterior,  credem intr-adevar ca mai citesc si altii, dar nu avem ce face.

Astfel, vestile pe care vi le transmitem acum nu sunt foarte bune. Au loc mortalitati masive la albine in toata tara si multi se intreaba de ce.

Ca apicultor, consider ca motivatia ar fi urmatoarea:

  1. Dezastru produs de insecticide/pesticide/fungicide cu care se trateaza la noi in principal rapita, floarea-soarelui etc;
  2. Recrudescenta Varroa Jacobson (paduchilor) si care au devenit rezistenti la tratamentele vechi, antice si de demult sau acolo unde ce se recomanda,  nu este bun si mai ales cand toate aceste tratamente sunt insuficiente sau aplicate incorect.
  3. Folosirea de siropuri si alti indulcitori care, scurteaza viata albinelor, mai ales a celor hranite masiv in toamna, pentru constituirea rezervei de hrana pe timpul iernii;

Credem ca exista in piata inclusiv asemenea indulcitori, incorect fabricate sau chiar toxici si care nu ajuta, ci omoara.

  1. Cumpararea de felurite adaosuri (drojdii, polen, soia si alte “cocomarle”) care sunt oferite mai ales de agenti economici (firme, persoane fizice autorizate) si care nu au voie sa le comercializeze, respectiv preparatele nu au formule/retete aprobate si testate pentru a fi puse in piata.

Astfel:

a)     Faina de soia normala este una. Din central soia, sau cum se cheama in prezent, respectiv alte sortimente superioare unde s-au extras noxele proprii acestui produs, pot omori inclusiv purceii, dar ce sa spunem despre albine.

b)    Polenul cumparat de la “baietii destepti” poate contine antibiotice, nosemoza si alte boli infecto-contagioase (aveti in anexa in ce fel inteleg unii producatori de polen sa ofere in piata).

c)     Drojdii si alte delicatesuri dar care, trebuie sa treaca in prealabil printr-un tratament specific, altfel diareea/nosemoza este prezenta.

d)    Asa-zise medicamente de exceptie, pentru tratamentul familiilor Bio. Personal, va exemplific cazul meu: intre 2012-2014, am avut mortalitati de peste 300-350 de familii din cauza unui medicament prost dozat, dar bineinteles ca la nivelul respectiv, incepand cu importatorul si terminand cu fabricantul, un important trust mondial, am primit doar “felicitari in fata frontului” si “pusca in brate”.

e)     Acolo unde tratamentul contra Varroa nu este eficace, albinele parasesc stupul din septembrie sau mor in stupi cu hrana FULL, in prima parte a iernii, exact ce se intampla la ora actuala unde mortalitatile sunt masive, in aproape toata tara.

Toti acesti factori externi,  ce influenteaza deci viata albinelor, sunt in ordinea importantei, incepand de la 1 pana la 4 inclusiv, deci se adauga insa si lipsa de experienta specifica celor tineri pe care ii intalnesti frecvent si nici nu poti deschide gura ca, IQ-ul lor (cel putin asa cred) este cu 300% superior celor de la batrani.

Cei care aveti miere pe stoc nu descurajati deoarece se pare ca la salcam,  in special, pretul va creste binisor.Probelema este la  poliflora, unde sa traiasca cei ce aduc cu sutele si miile de tone in tara si vand la copii, batrani si bolnavi.

Este unul din factorii cei mai importanti care au decis in ultimii 4-5 ani pretul mierii atat international cat mai ales la noi ca tara producatoare de miere, ceea ce este inadmisibil (legat de bataia de joc la adresa voastra si a consumatorilor).

O veste importanta si  pe care rog sa o tratati cu maxim de atentie: ma adresez in special la apicultorii ce produc BIO si unde pretul in acest an, la fel ca  in 2016, va fi de exceptie. Cunosc procesator care are inca de acum (final ianuarie 2016) cereri pentru a incheia contracte la mierea Bio, in special pentru salcam si poliflora si atentie la preturi interesante, chiar foarte interesante.

Nu stiu ce vor face apicultorii Bio din Romania, insa eu le recomand doar atat:  atentie ce produceti, nu ascultati de sfatul unor “savanti si doctori” in materie care recomanda cu nonslanta tratamentele cu Fumidil sau alte antibiotice, idem cu siropuri, ca acestea dispar sau nu se regasesc in mierea de albine.

La felul cum este privita Romania, sper sa realizati ca vom fi printre primii unde vom avea refuzuri mai ales daca va fi un singur caz cu un procesator, respectiv comerciant de miere  va vinde la export produse “facute” si testate cu degetul, asa cum am cunoscut eu pe vremuri un procesator renumit, dar viata, timpul, rezerva suprize la toata lumea.

Nu va spun deocamdata pretul oferit pentru Bio salcam pentru ca va speriati si incepe circul mondial al celor lacomi.

Va ridic in incheiere pentru dezbatere la nivel potrivit in special, incepand cu asa-zisele cooperative, asociatii si alte “fund-atii” sau cum vreti sa le numiti, cei care se multumesc doar sa incaseze cotizatii, respectiv cote parti din ce se vinde prin acestia si in special siropel etc.

Astfel, promovarea de urgenta a unui material adresat Guvernului, dar in special Ministerului Agriculturii, ANPC etc si prin care sa se emita un decret/ordonanta etc, care sa cuprinda:

  1. 1.     Toti fermierii, indiferent de marimea solei ocupate cu rapita/floarea soarelui (in special) sa monteze tablite de avertizare la vedere pe toate laturile solei si unde sa fie prezentate informatiile necesare apicultorilor despre tratamentul aplicat, incepand cu samanta, planta in floare, si daca acest tratament este toxic/nociv pentru albine si nu numai.

Devierea atentiei, respectiv  incercarea de sustragere de la aceasta prevedere, prin simpla justificare ca pamantul este inviolabil, sa o promoveze fermierul sau fermierii recalcitrant poate in Africa si insulele fara nume.

Motivatie: nu poti sa pui botnita albinei si sa-i imprimi un zbor in alta parte decat unde vrea gaza. Este intolerabil ca asemenea procedee sa fie folosite intr-un stat modern si unde bineinteles, aplicand si legile europene, tratamentele utilizate la noi, sunt interzise de cel putin 10-20 de ani in celelalte tari europene.

Acolo unde se constata altele  decat ceea ce este normal, vinovatii trebuie sa plateasca. Daca statul nu poate impune aceste proceduri, este obligat sa protejeze apicultorul si vectorul vietii (albina) de aceste incidente mai ales de unele care au loc in anumite regiuni, de exemplu  in jud. Constanta, Mures etc, si unde pur si simplu apicultorii sunt alungati sau amenintati cu bataia, incendierea stupilor etc.

Numai in 2015, un grup de 6 apicultori din judetul Brasov a fost nevoit sa-si schimbe locatia de 3 ori, ceea ce este inadmisibil.

  1. Interzicerea vanzarii in magazine din tara a unor asemenea asa-zise alimente-medicament, obtinute din activitatea apicola, dar care  sunt falsificate sau contin insecticide, pesticide, antibiotice total interzise in alte tari europene sau din lumea larga.
  2. De asemeni, interdictia comercializarii unor produse declarate neconform, respectiv si cel mai facil, poliflora declarata drept salcam, poliflora din China ce contine 87% polen de kiwi, declarata salcam, poliflora cu 5% polen de tei declarata drept tei si mai grav fel de fel de amestecuri savante, notificate cu sintagma UE si NON UE, fara ca producatorul sa nu mentioneze pe borcan ce contine in fapt, cat la suta miere din Romania, cat la suta din Ucraina/China/Argentina/Cipru de unde doar anul trecut s-au adus 1200 tone la 0,18 Eu/kg) si care bineinteles s-a consumat de sarmanii nostri. Automat, toti acestia, care isi permit asa ceva, usturoi n-au mancat si gura nu le-a mirosit dar banii ii incalzesc si sunt fericiti ca ii demoleaza pe cei cinstiti.

Asa cum am promis, in scurt timp vom trimite si scrisoarea anuala catre apicultori si in momentul in care ne vom rezolva probelemele financiare, vom cauta ca in luna martie, sa ma intalnesc cu o parte din dvs la Baicoi, in jurul datei de 24-26 martie a.c.

Multa sanatate dvs, familiilor dvs si bineinteles, nu in ultimul rand albinelor pe care le detineti.

Traian Dobre

 

 

> inapoi la anunturi

Despre miere

Catalog de produse

Catalog in format PDF

Newsletter