Stimati  apicultori,

 

Sunt apicultor de 40 de ani si am intalnit foarte multe situatii total neplacute in ceea ce priveste modul de comportare a unor apicultori la care nu te astepti.

Personal, m-am deplasat in pastoral aproape in toate zonele tarii, exceptie Arad, Oradea, Timisoara, Cluj, Bistrita, Suceava, Botosani.

Am avut multe surprize placute si neplacute. Cea mai neplacuta a fost  langa Medias, unde am avut ocazia sa vad comportarea unui apicultor pe care il omeneam in fiecare an,  in care  venea cu stupii in Dobrogea,  iar el m-a omenit prin faptul ca a vrut sa-l goneasca pe paznicul de la stupi,desi stia ca sunt stupii mei. Fara  comentarii.

Am avut ocazia sa pun placute pe locul ocupat si care au fost rupte de cei care au vrut sa vina in locurile in care eram noi.

Cei mai primitori oameni sunt localnicii din Gorj, Carbunesti –  Socu.

Cei mai rai si nu inteleg de ce,  sunt cei din Ardeal,  care n-au mama, n-au tata,  cand se aseaza in pastoral, iar daca te duci la ei in zona, pur si simplu ramai surprins de comportarea lor.

Ca sa vedeti unde s-a ajuns cu practica apicola, noaptea trecuta  apicultorii din Brasov, cu care  merg de peste 10 ani impreuna,  au fost intampinati de localnicii, dar in special de apicultorii din anumite zone constantene printr-o atitudine total intolerabila si care a culminat cu blocarea accesului intr-o zona unde se facuse cercetare peste zi si cei care au ajuns primii cu 100 si ceva de stupi la vreo 700 de hectare, au blocat cu un pavilion drumul de acces.  De asemeni fara alte comentarii.

Nu mai vorbesc aici despre localnici, ferme, autoritati locale etc,  etc., insa culmea  este o placuta a carei poza v-o anexez in toata splendoarea. Dupa cum se vede, aceasta placuta nu a fost scrisa de un om cu 4 clase primare,  ci de un om cu pregatire buna sau foarte buna,  dar cu un comportament ce lasa de dorit,  daca nu cumva de plans.

Rezulta ca mai este doar un pas pana cand vom auzi de apicultori incaierati pe camp, loviti cu rangi sau cu topoare si acest lucru este un tablou de care se fac vinovati in primul rand,  cei care ne reprezinta “cu succes” atat la intern,  cat mai ales la extern.

Una peste alta, asa ceva nu este admisibil si consider ca pentru un popor tolerant ca poporul roman, este o comportare care ridica mari semne de intrebare.

 

Multa sanatate

Traian Dobre

> inapoi la anunturi

Despre miere

Catalog de produse

Catalog in format PDF

Newsletter